tiistai 11. huhtikuuta 2017

Parhaimmat vinkit hyvään blogitekstiinUsein tässä vaiheessa aloitetaan meuhkaamaan oikeinkirjoituksesta. Kyllä, se on tietenkin tärkeä seikka ja sen täytyy olla kunnossa. Olen kuitenkin sitä mieltä, että vaikka kuinka kirjoittaisit Särmän kielioppien mukaan, et välttämättä silti osaa juurikaan kirjoittaa, ellei tekstisi ole luovaa, sanarikasta ja elävää.

Tässä muutama tärppi, jotka kannattaa pitää mielessä aina tekstejä työstäessä:

1. Synonyymien käyttö

Mikään ei ole mielestäni inhottavampaa, kuin itseään toistavan ja samoja sanoja hokevan tekstin lukeminen. Vältä tätä, hae synonyymeja ja kiertoilmauksia mukaan.

2. Hauskat sanavalinnat

Voit tehdä kirjoituksestasi poikkeavan monella tapaa. Käytä erikoisia sanoja tai kehittele kokonaan omia yhdistelmiä. Poikkeukset herättävät lukijan mielenkiinnon ja saavat ihmiset kiinnostumaan enemmän postauksen sisällöstä.

3. Adjektiivien runsaus

Tunge näitä joka väliin! Kuvaile rohkeasti kaikkea. Jo normaalit pienet kuvaavat lisät alkuperäisten sanojen eteen saattavat vaikuttaa suuresti lopputulokseen. 

4. Kaikki aistit peliin

Tietenkin tekstisi tyyliä mukaillen voit joskus miettiä myös muita aisteja näkökykysi lisäksi. Miltä se kuulosti, tuoksui/haisi, tuntui? Koeta havainnollistaa kertomaasi mahdollisimman elävästi, näin saat lukijan uppoutumaan yhä tarkemmin mukaan.

5. Ilmaise luovasti

Pohdi, kuinka saat jonkun yksinkertaisen asian tai tapahtuman selitettyä mielenkiintoisemmin. Voit hyödyntää tässä aikaisemmin vinkkaamiani neuvoja ja koettaa kehitellä nerokkaita, hauskoja, hienoja tai kauniita yhdistelmiä. Näin tekstisi rikastuu kummasti.

6. Löydä oma tyylisi

Tekstistä tulisi paistaa aina läpi kirjoittajan oma persoona. Voit alkaa höystää postauksiasi huumorilla, turvautua upeisiin ja johdatteleviin kuvauksiin tai vaihtoehtoisesti vaikkapa niihin erikoisiin sanavalintoihin.

14 kommenttia:

 1. Hyvä postaus ja hyödyllisiä vinkkejä! Munkin mielestä oikeinkirjoitus on tärkeää, mutta kun noudattaa ennemmin näitä kuin viilaa pilkkua, on teksti paljon kivempaa lukea! :)

  VastaaPoista
 2. Tosi hyödyllisiä vinkkejä! Oikeikirjoitus on myös mun mielestä tärkeää, mutta Pauliinaa mukaillen " Noudata ennemmin näitä, kuin viilaa pilkkua".

  VastaaPoista
 3. Tää oli kyllä hyvä ja mielenkiintoinen postaus! Jotenkin sitä aina näitä vinkkejä lukiessa tajuaa, mitä omasta kirjoituksesta puuttuu..:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näihin on välillä itsekkin hyvä palailla. Mutta mukava kuulla, jos oli hyötyä. :)

   Poista
 4. Kiitos tästä postauksesta, muistui taas mieleen juttuja mitkä unohtuu kun väsää postauksen nopeasti :) Omana vinkkinä kerron että kirjoitettu kieli paranee huimasti sitä mukaa mitä enemmän lukee kirjoja! Ja jos kirjojen luvusta on pidempi tauko (krhöm), niin blogin kieli alkaa muistuttaa foorumikeskustelua..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vähän sama juttu. Ja se on muuten aivan totta! :)

   Sulla on blogissa kivoja tekstejä!

   Poista
 5. Hyviä vinkkejä!

  Komppaan myös vahvasti Kaisaa. Usein näkee nuorten arvioivan, että blogia kirjoittamalla kehittyy kirjoittajana. Se varmasti pitää osittain paikkansa, mutta kaikkein parhaiten kehittyy, kun lukee paljon hyvää, elävää tekstiä. Kaunokirjallisuus on siihen paras. Sillä lailla kehittyy sanavarasto ja sanavarasto on olennainen osa kirjoitustaitoa. Jos sanavarasto on suppea, ei voi näitä luettelemiasi neuvojakaan toteuttaa.

  Pitäisi itsekin lukea enemmän. En edes muista, koska olisin viimeksi lukenut jonkun kaunokirjallisen teoksen. Nuorena olin sentään oikea lukutoukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nimenomaan! Onneksi itsekin olen nuorempana lukenut melko paljon, yläasteella se sitten jäi. Nyt lukio kyllä pakottaa taas tarttumaan kirjoihin, mutta se on oikeastaan vaan hyvä! :)

   Poista
 6. Olipas oikein kiva postaus! Nämä vinkit ovatkin todella hyödyllisiä! Kuten jo ylemmissä kommenteissa mainittiinkin, näitä pitäisi kyllä hyödyntää itsekin ainakin osaa! Eipä se kirjoittaminenkaan mitään helppoa puuhaa ole, vaikka niin voisi ehkä luulla :D Tuo oman tyylin löytäminen on ainakin itselleni se hankalin osuus!

  VastaaPoista
 7. Tosi hyvä postaus! Itsekin olen aika luonnostaan aina näitä vinkkejä käyttänytkiin, mitä nyt joskus on tullut vähän lipsuttua ja teksti ollut todella tönkköä. Todella hyvä muistutus tämä postaus varsinkin näin keväisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jep, varmaan monella mukaanlukien minulla itselläni on myös noin. :)

   Poista