maanantai 17. huhtikuuta 2017

Lapsiheppa treenaa

Me ei Peetun kanssa ihan maltettu odottaa kentän sulamista. Kiitos näiden ihanien pakkassäiden hiekkalaatikko on siis keskeltä vielä jäämöhkäreiden valtaama, mutta uralta todella hyvä. Siksipä tänään lähdettiin palauttelemaan ratsastusjuttuja hetkeksi mieleen ihan lyhyen käyntityöskentelyn muodossa.

Pieni palauttelu kuitenkin lähihistoriaan, näin etenimme tähän pisteeseen:

 • Tammikuun lopussa nousin ensimmäistä kertaa selkään istuskelemaan ilman varusteita. Avustaja rapsutteli ja antoi herkkuja, tätä toistettiin useina iltoina ja varusteet otettiin mukaan heti ensimmäisen kerran jälkeen (niihin oltiin totuteltu jo aiemmin).

 • Helmikuussa päästiin vihdoin ottamaan ensimmäiset askeleet ratsastajan kanssa (lisää fiiliksiä Ratsureima-postauksessa). Ensimmäinen kerta suoritettiin avustajan kävellessä vieressä, jonka jälkeen lähdettiin seuraavaksi tekemään töitä liinassa. 

 • Liinassa yhdistettiin apujen merkitys pyyntöön. Seis oli tietty jo tuttua kauraa mm. ohjasajosta, mutta liikkeelle lähtö vielä hieman vieraampaa. Kun olimme kuitenkin harjoitelleet avut maasta, oli ne helppo neuvoa liinan päässä hevoselle samalla kuin ratsastaja pyytää niitä myös selästä. Muutamia toistoja ja sen jälkeen hevonen ajatuslomalle.

 • Loma teki todella hyvää! Seuraavan kerran mentiin jo itsenäisesti: pysähdyttiin, liikuttiin, käännyttiin ja peruutettiin. Ihan vain, koska Peetu sai aikaisemmin rauhassa miettiä ja muistella apujen merkitystä ja nyt ne olivat hyvin mielessä.

 • Ravi mukaan samalla ajatuksella. Ensin avustajan varmistaessa vierellä ja ensimmäisten pätkien jälkeen jo itsenäisesti. Sitten taas ajatuslomaa: kaikki jää hyvin mieleen ja työmotivaatio hevosella pysyy mahdollisimman korkealla.Laajaa aikaskaalaa etenemisessämme selittää kiireettömyys: meillä on työskentelyssä mukana välipäiviä tai sitten treenataan jotain muuta. Touhuilun täytyy olla monipuolista, sen lisäksi, että hevosen mielenkiinto pysyy yllä, on esimerkiksi maastakäsin tehtävissä harjoituksissa valtavasti hyötyä kaikkea myöhempää ajatellen. 

Nuorelle täytyy pitää myös riittävästi lomia ja vapaapäiviä. Ratkaisevaa työskentelyssä ei ole toistojen, vaan onnistuneiden kokemusten määrä. Tällä ajatuksella olemme päässeet melko hyvään pisteeseen: minulla on hevonen, joka toimii hyvin, on erittäin järkevä ja mikä parhainta - se lähtee aina suurella mielenkiinnolla ja hyvällä fiiliksellä töihin mukaan.


Tänään meillä ei ollut mitään sen suurempaa ohjelmassa. Käveltiin vain kenttää ympäri ja tehtiin pysähdyksiä sekä peruutuksia ahkerasti. Ideana oli lähinnä palautella Peetulle pidemmän loman jälkeen mieleen, että hei mikäs juttu tämä ratsastus olikaan. Hyvinhän se muisti, nyt vain toivotaan että kenttä sulaisi mahdollisimman nopeasti ja päästäisiin kunnolla töiden makuun!

Kokeilumielessä laitoin suitsiin tänään Samban Neue Schule Turtle Top with Flex -kuolaimen ja se tuntui melko hyvälle. Disan Visioninkin meinasin koeajaa tässä vähän myöhemmin. Peetulla oli siis ihan normaali nivel, mutta se ei oikein asetu hyvin sen suuhun ja jää aavistuksen nipistelemään. 


Poika oli jälleen hieno. Hirmu tyytyväisenä se pärski menemään, kun pääsi hieman näyttämään huikeaa osaamistasoaan pitkästä aikaa. Katsomassa ollut äiti nauroi ja sanoi, että sehän näyttää jo ratsulle. No tietysti näyttää! ;)

4 kommenttia:

 1. Ooh sullakin on toi turtleskuolain! Muulilla on se, mutta en osaa oikein verrata sitä mihinkään. Tai no on se toki parempi kuin normaali nivel. Nyt olen katsellut niitä Bombers kuolaimia sillä silmällä. Muuten en katselisi, mutta kun suositellaan kuolaimen vaihtoa välillä, niin miksi en jo nyt hankkisi toista hieman erilaista kuolainta varastoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kilpparikuolain on kyllä aika jees! Samballa se tasotti aika paljon, kun siinä lukittuu ne palat niin tulee vakaampi tuntuma. :)

   Toi kyllä vaikuttaa mielenkiintoselle! Ois kyllä varmasti ihan wörtti ostos testiin. :D

   Poista
 2. Peetuhan on kehittynyt jo tosi nopeasti ja hyvin! Se tosiaan näyttää jo ihan ratsulta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä hirmu nopea oppimaan! Jep, pikkuhiljaa :)

   Poista