keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Tavoitteet vuodelle 2018 - vihdoin kisakausi edessä?

Mä oon odottanut niiin kauan, että pääsen taas joskus laukkaamaan estekentällä. Tuntemaan sen sanoinkuvaamattoman hienon fiiliksen radalla kaikkine pienine hetkineen. Keskittymisen, arvioimisen ja liikkeiden tarkan punnitsemisen. Alla kuumuvan ponin, joka jatkuavasti pyrkisi yhä suurempaan laukkaan. Pohjaa napakasti rummuttavat kaviot ja viheltävän tuulen. Jännityksen, adrenaliinin ja syttyvän kilpailuhengen. 

Hevoset ovat vaihtuneet ja monta kautta on jäänyt välistä, mutta vihdoin tänä vuonna on mahdollisuus jälleen päästä kilpailemisen makuun. Toki nyt ykkösprojektina on pikku-Peetu, jonka kanssa tarkoituksena olisi debytoida sen ensimmäiset kisat ihan vauvaluokista aloitellen. 

Tässä vuoden ensimmäisinä päivinä on hyvä asettaa kuitenkin tavoitteita: kilpailemista, Peetun ratsukoulutuksen etenemistä ja muita hevostouhuja ajatellen. Ehkä eniten innoissani olen kunnon treeni- ja kisakauden korkkaamisesta, sillä edellisestä, kokonaan ehyestä vastaavasta vuodesta on jo niin kauan aikaa. Pienet pahoittelut siis, jos tämä postaus on täynnä yhtä kisoihin hinkuamista, mutta olen vain niin innoissani! Toki edelleen meidän pääjuttuna on päästä kehittymään ja opettelemaan, mutta samalla pitää edelleen hauskaa ja nauttia yhteisistä hetkistä.

Tälle vuodelle on niin paljon luvassa kaikkea. Suunniteltu on jo vaikka mitä, mutta tarkemmat kuviot paljastuvat teille vasta vuoden myötä. Intoilun ja motivoinnin vuoksi listaan kuitenkin hieman joitain juttuja, jotka meillä on tavoitteena tälle 2018 vuodelle.

VALMENTAUTUMINEN PEETULLA

Aktiivinen valmentautuminen Peetun kanssa olisi nyt talven myötä lähdettävä käyntiin. Toki kuntoa täytyy vielä kasvattaa, mutta kotivalmentajien kanssa voimme aloitella hiljalleen työskentelyn  nuoren hevosen tarpeet huomioon ottaen. Nyt talvella valmennusreissut vaativat hieman enemmän ponnistelua, sillä joka kerta täytyy matkata hallille treenaamaan. Tällä hetkellä meillä ei kuitenkaan ole omaa vetoautoa, mutta onneksi tulevan vuoden kyytiasiatkin alkavat pikkuhiljaa setviytymään.


ESTERATSASTUKSEN PARIIN PÄÄSEMINEN

Tästä päästäänkin seuraavaan aiheeseen, eli esteisiin. Peetulla on hypätty neljä kertaa ratsastajan kanssa. Nyt syksyllä ei olla touhuja jatkettu hevosen ylipainon vuoksi, mutta tässä tammi/helmikuun aikana olisi hyvä aika lähteä taas palauttelemaan näitä juttuja mieleen. Ahkeraa puomi- ja kavalettitreeniä siis tiedossa! Toivottavasti keväällä ollaan jo siinä vaiheessa, että päästään hyppäämään kunnolla niin, että kesällä touhu olisi melko sujuvaa molempien osalta.RATSUKOULUTUKSESSA ETENEMINEN JA
 UUSIEN ASIOIDEN OPETTELEMINEN

No tietenkin tämä. Pitäisi raahata ponia ratsuttajalle, jotta se pääsee kehittymään vielä enemmän ja pidemmälle. Toki eteneminen on tavoitteena myös meillä yhdessä ratsukkona, mutta ensisijaisesti haluan Peetun nyt ratsutukseen vielä tässä vaiheessa. Toki mä luulen, että lähinnä käytän sitä siellä aina tarpeen mukaan pyörähtämässä, enkä vie ollenkaan esim. muutaman viikon jaksoksi muualle. Ratsuttaja, jota olen miettinyt, käy n. kerran kuukauteen Mikkelissä, joten siinä voisi olla aina hyvä aika varata vaikka parin päivän treeni osaavan kuskin kanssa.

Noin muuten Peetun koulutuksen kanssa hiotaan vielä hetki perusjuttuja ja sitten kun tuntuu siltä, että aika on oikea, aletaan opettelemaan vähän uusia asioita. Mikään kiirehän meillä ei ole ja teen mielummin ensin pohjan huolella, jotta sitten jatko on mahdollisimman sujuvaa ja helppoa jokaisen osapuolen kannalta.


SUJUVAT LAUKANNOSTOT

Tämä täytyy ottaa nyt heti treeniin! Jostain syystä tässä talven myötä Peetu on ottanut tavaksi aina vähän kiihdyttää nostoon ja muutenkin tuntuu, että se on hieman unohtanut jutun ideaa. Ylipäätänsä täytyy nyt päästä työstämään laukkaa enemmän ja huolella. Ensin aloitellaan vain hyvästä, tasapainoisesta askellajista ja lähdetään hevosen kunnon kohotessa aina vaatimaan hieman enemmän.


TASAPAINO, RYHTI, VOIMA, KANTOKYKY JA PAINO TAKAOSAAN

Erittäin olennaisia asioita jokainen. Näitä pyritään jatkuvasti kehittämään ja parantamaan sen mukaan, mikä hevosen kunto mahtaa milloinkin olla ja mitä se meille mahdollistaa. Peetusta olisi kuitenkin tarkoitus saada ryhdikäs, itsensä hyvin kantava ratsu, jolla on näyttävät ja voimakkaat askellajit. Kaikki tämä edellyttää pitkää työtä kunnon kehittämisen parissa ja jokainen on varmasti ikuisuusprojekti, mutta kerta kerralta edetään aina parempaan suuntaan.KISAKAUSI

Peetun kanssa on tarkoitus aloittaa aivan vauvaluokista ja katsoa etenemistä sen mukaan, miltä tilanne näyttää. Kiire meillä ei ole ja kaikki tehdään edelleen hevosen ehdoilla, joten en aseta mitään tavotteita luokkien tai tasojen suhteen. Enemmänkin tarkoituksena olisi vain hakea hyviä kokemuksia nuorelle ja käydä hieman avartamassa sen maailmaa oman tallin ulkopuolella.

Ensi kaudella tarkoituksena on myös käydä muutamat kisat lainahevosilla. Onhan noita ratsuja aina ollut tarjolla, mutta missään vaiheessa sitten se ei ole kuitenkaan innostanut. Nyt diili on kuitenkin aika hyvä, joten mielelläni lähden jonkun kokeneemman konkarin kanssa kisakentille Peetun vastapainoksi.OMIEN ISTUNTAVIRHEIDEN POISHIOMINEN

Joka vuosi sama tavoite ja aina jää silti korjattavaa. Nyt haluaisin keskittyä erityisesti keskivartalon työskentelyyn sekä tietenkin käsien kurissa pitämiseen. Onneksi tähän tulee heti helpotusta kunhan päästään meidän super kouluvalmentajan silmän alle jatkamaan treenejä, en malta odottaa!


MAASTOESTEILLÄ TREENAAMINEN

Peetun kanssa olisi mukava käydä näyttämässä sille myös maastareita. Ihan tässä oman tallin viime kesänä rakennetulla radalla, mutta myös joissain vieraissa paikoissa. Mikäli Peetusta kehittyy ihan fiksu ratsu ja päästään kisaamisen makuun, kiehtoisi myös kenttäratsastus lajinaan.

Viime talvena kun ratsastin hetken muiden hevosilla ja ratsastuskoulussa, sainkin kuulla uudelta opettajalta (kv-tason kenttäratsastaja), että mun pitäisi ehdottomasti ostaa hevonen ja ryhtyä tämän lajin pariin. Joten katsotaan, eihän sitä koskaan tiedä, mihin tässä päätyy!


PEETUN SIEDÄTTÄMINEN JÄRVEEN JA LÄTÄKÖIHIN

Liittyy oleellisesti myös edelliseen kohtaan. Sen lisäksi, että voitaisiin lätäköihin mennä ratsain, olisi myös hauska kesällä päästä uittamaan. Tämä täytyy siis ottaa projektiksi, jotta saadaan tästä vettä kammoksuvasta hienohelmastakin kuorittua jonkin sortin vesipetoponi esiin.

6 kommenttia:

 1. Oikein kivasti olit koonnut tähän tavoitteita alkaneelle vuodelle ja toivottavasti pääsisit toteuttamaan ja kehittymään näistä suurimman osan tavoitteiden parissa. Tuo kenttäratsastus kuulostaa kyllä oikein kiehtovalta ja olisi kyllä upeaa päästä joskus näkemään jotakin kautta, kun menisitte niitä Peetun kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan! Ehdottomasti pääset jos me vaan sinne Peetun kanssa ylletään. :)

   Poista
 2. Kivan haastavia, mutta kuitenkin realistisia tavoitteitaan olet itsellesi asettanut! Innolla odotan, mitä tuleva vuosi tuo teidän kohdallanne tullessaan :)

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa tosi kivoilta ja saavutettavissa olevilta tavoitteilta! Toivottavasti pääsette Peetun kanssa tosiaan treenaamisen ja kisaamisenkin makuun :)

  VastaaPoista