tiistai 9. toukokuuta 2017

Haluatko minusta lukijan?

Sain jo toistamiseen moisen blogeissa kiertäneen haasteen toteutettavaksi, joten eiköhän ole korkea aika julkaista tämä. Kiitos haasteesta Kaisa ja Pauliina!

Sekä Kaisan Muuliprojekti, että Pauliinan Raketilla Kuuhun kuuluvat omalle lukulistalleni. Täytynee joskus myöhemmin tehdä oma postauksensa blogilemppareistani, mutta molemmat edellä mainitut kannattaa ehdottomasti tsekata - suosittelen!

Kuva: Suvi Nieminen / suvin.kuvat.fi

Haasteen säännöt ovat seuraavanlaiset: 1) Kirjoita nämä ohjeet ylös, 2) Kirjoita asioita, joita otat huomioon blogeissa, 3) Laita postaukseen halutessasi kysymyksiä, kuten "katsonko kuvien laadun?", 4) Kokoa tärkeimmät asiat, joiden perusteella liityt lukijaksi, 5) Lopuksi haasta vähintään 5 bloggaajaa tekemään tämänkaltainen postaus.

Mitkä sitten ovat niitä tärkeimpiä pointteja, jotka herättävät minun mielenkiinnon ja saavat liittymään lukijaksi? Tässäpä muutama:


Voinko edes korostaa tätä tarpeeksi? Mielestäni hyvään blogiin kuuluu jokin se asia, joka saa blogin poikkeamaan valtavasta massavirrasta. Oli se sitten aihe, kirjoitustyyli, päätähti tai muu vastaava - täytyy sen löytyä.

Tämä on esimerkki, mutta oman blogini kannalta voin miettiä: osaanko äkkiseltään nimetä useamman muun blogin, jossa kirjoittajalla on oma talli, kaksi aasia, kolme hevosta (joista yksi on nuori sisäänratsastusvaiheessa oleva suomiputte)? En, joten minulle se persoonallinen vivahde tulee kieltämättä monipuolisen hevos- ja aasikattauksen kautta. Niiden kanssa touhutaan vähän kaikkea ja olen aina pyrkinyt pitämään blogini "hyvän mielen blogina", josta voi vakavamielisemmän touhun höysteenä seurata myös rentoa yhdessäoloa, hauskaa tekemistä ja pitkäkorvien hullunkurisia tempauksia.

Mutta osaanko nimetä blogeja, joissa seikkailee esimerkiksi vuokrahevonen tai ratsastuskoulun tuntipuksut? Kyllä osaan, aika monta. Tässä vaiheessa sellaisen blogin täytyy omata joku muu persoonallinen piirre (loistava ja hauska kirjoitustyyli, mielettömän upeat kuvat, puhuttavat aiheet, mielenkiintoinen lähestymistapa tmv.) erottuakseen massasta ja päätyäkseen lukulistalleni.Värikkyyttä postauksiin? Voi kyllä kiitos, ehdottomasti! Tietty kaikkien mieleen se ei ehkä sovi, mutta itse pidän, jos blogista löytyy niitä muitakin kuin ainaisia ratsastuspostauksia. Kai te niiden hevosten kanssa jotain muutakin teette? Toivottavasti. Tai jos ette, niin blogiin voi silti postata esimerkiksi ruokinnasta, lihasten huollosta, varusteista, tallista.. Mielikuvitusta mukaan!

Kuva: Suvi Nieminen / suvin.kuvat.fi


Olen melko visuaalinen ihminen kaikella tapaa, joten pidän myös jos lukemani blogin yleisilme on kunnossa. Siihen sisältyvät hienot ja laadukkaat kuvat, toimiva ulkoasukokonaisuus, sivujen asettelu ja tietynlainen tasapaino.

Tässä muutama vinkki miellyttävään katselu- ja lukukokonaisuuteen:

- Hyvälaatuiset, mieluiten järjestelmäkameralla kuvatut kuvat. Joskus nuoremmilla bloggaajilla törmää siihen, että kuvia ei muokata ollenkaan. Ei niin, sillä ehdottomasti jokaisen julkaisuun päätyvän otoksen kannattaa läpikäydä edes pienoinen käsittelyprosessi.

- Kuvien koon täytyy olla riittävän suuri, minimissään se bloggerin "erittäin suuri" -vaihtoehto. Tämä on myös itselläni käytössä, tosin vain siksi, että olen liian laiska pienentääkseni kuvien alkuperäistä kokoa muokkauksen yhteydessä. Muuten saattaisin jopa pitää vielä aavistuksen isompia kuvia postauksissani, sillä se näyttää mielestäni hyvältä.

- Kuvien täytyy olla tekstin kanssa siistissä linjassa molemmilta sivuilta. Teksti puolestaan kannattaa tasata molempiin reunoihin (bloggerin vaihtoehdoista se kaikista alimmainen).

- Hieno, mutta riittävän yksinkertainen banneri. Ei kannata tunkea sitä täyteen kuvia, monesti yhdestä tai parista valokuvasta taitavasti rakennellut bannerit ovat omia suosikkejani.

- Kiva tausta! Se tuo mukaan sopivasti lisää, etenkin jos banneri pysyy melko yksinkertaisena. Sen lisäksi grafiikkaa voi lisätä myös sivupalkkiin ja muihin pienempiin yksityiskohtiin. Hieno ja huoliteltu kokonaisuus!Must have! Vältä hirveitä virheitä (mm. yhdyssanat, alkukirjaimet, merkit) ja ennen kaikkea kirjoita näiden vinkkien mukaan. Kielioppiakin tärkeämpää on hyvä ja rikas ilmaisukyky.

Hyviä kirjoittajia ovat mm. Puoliverinen prinssi -blogin Susanna ja Muuliprojekti -blogin Kaisa. Molemmat höystävät postauksiaan huumorilla ja taitavat tarvittaessa myös kauniin kuvailun.

Kuva: Suvi Nieminen / suvin.kuvat.fi


Kaikki ei aina suju. Jos kirjoitat blogia, etkä koskaan kerro epäonnistumisista tai kaunistelet totuutta liikaa, ei blogisi ole kovinkaan hyvä tai uskottava. Mikäli tahdot niitä lukijoita, muista kirjoittaa rehellisesti.

Sitä paitsi ihmiset rakastavat lukea (sekä etenkin katsella, videot ja kuvat siis kehiin!) muiden toilailuja, joten näin saat kerrytettyä blogin katselukertoja mukavasti yläkanttiin. ;)


Hyvä bloggaaja saa lukijat mukaan keskusteluun. Kiinnostavat ja puhuttelevat aiheet hyvällä toteutuksella toimivat aina!

Samaiseen asiaan liittyen olen myös törmännyt toisinaan blogeihin, joita saattaisin muuten alkaa seuraamaan, mutta kirjoittaja ei vastaa kommentteihin. Usein tällainen blogi ei päädy lukulistalleni, koska mielestäni lukijoiden kanssa käyty keskustelu ja pienikin vuorovaikutus on ehdottoman tärkeää.

Kuva: Suvi Nieminen / suvin.kuvat.fiTietenkin myös aihepiirin ja sisällön täytyy olla omasta mielestäni riittävän mielenkiintoinen. Tällä hetkellä olen kovin kiinnostunut esimerkiksi nuorten hevosten ympärillä pyörivistä blogeista, sillä pystyn samaistumaan niihin hyvin oman neljävuotiaan johdosta.

Blogin täytyy olla myös melko aktiivinen. Ei ketään innosta seurata, jos postauksia tulee muutama hassu kuukaudessa. Toki laatu kuitenkin korvaa määrän. Jos aika tekee tiukkaa ja blogin päivittäminen on vaikeaa, kannattaa perustaa esimerkiksi instagram-tili, josta lukijat voivat seurailla kuulumisia hieman useammin.


Tiivistettynä hyvä blogi on siis...

joukosta erottuva, omaperäinen ja persoonallinen

monipuolinen sisällöltään

visuaalisesti hieno

hyviä kuvia täynnä, mielellään joskus myös videoita

taitavasti kirjoitettu

mielenkiintoisten aiheiden ympäröimä
(mielenkiintoisuus ja sen luokitteleminen
 riippuu toki lukijasta)

keskustelua ja ajatuksia herättävä 

todenmukainen

viihdyttävä

riittävän aktiivinen


Yksinkertaisuudessaan jotakuinkin näin. Sisältö ja aihe ratkaisevat tietenkin eniten, mutta aidolla mielenkiinnolla seuraamani bloggaajat täyttävät blogeissaan myös muut postauksessa esitellyt kriteerit melko täysvaltaisesti.

Kuva: Suvi Nieminen / suvin.kuvat.fi


Säästän teidät nyt vaivalta, enkä laita tätä riesaa enää eteenpäin. Jos joku kuitenkin vielä innostuu jakamaan omia ajatuksiaan aiheeseen liittyen, niin tämän saa ilman muuta toteuttaa!

17 kommenttia:

 1. Tosi hyvin toteutettu postaus, tätä oli mukava lukea :)

  VastaaPoista
 2. Tää sun oli ehdottomasti parhaasta päästä näitä postauksia! Ja erittäin hyvä olla laittamatta tätä eteenpäin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah tänks, joo meinasin että tää alkaa jo ehkä pursuumaan korvista ulos :D

   Poista
 3. Todella hyvin kirjoitettu postaus, vautsi! Itselläni varmastikin olisi mahdollisuus tehdä persoonallinen blogi, mutta jotenkin en keksi, miten. Ratsastuskoulutunnit ja kaksi koiraa, enkä mielestäni omista erityisen huumorintajuista näkökulmaa. Kuvat käsittelen ja pyrin julkaisemaan mahdollisimman laadukkaita kuvia, mutta huoh...
  Sait muuten uuden lukijan, sulla on tosi kiva blogi!❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, myös sulla on oikein kiva blogi mitä oon hetken seuraillut! Se on kanssa semmonen hyvän mielen blogi, mikä on mun mielestä positiivinen ja tavallaan myös persoonallinen lisä. :)

   Poista
 4. Tää oli tosi hyvä postaus! Tykkäsin, kun toit erilaisiakin juttuja esille, ja voin kyllä samaistua sun kanssa kaikkiin noista jutuista :)

  VastaaPoista
 5. Hyvin tiivistetty! Jotenkin tälaiset blogit vaan tuntuu olevan niin harvassa. Vaikka itse bloggaannkin ennen kaikkea siksi, että haluan säilyttää muistot ja kuvat lähinnä itselleni ja Stinan fanikunnalle, tulee näitä siltä välillä mietittyä. Ja toivottua, että joku muukin innostuisi bloggaamaan niin, että nähtäisiin sitä vaivaa ja oltaisiin rehellisesti eriläisia ja omanlaisia. Toivottavasti me Stinan kanssa onnistutaan siinä edes joskus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! No jep. Mun mielestä teidän blogi on hirmu kiva, joten hyvin oot onnistunut. :) Stina vaikuttaa niin suloiselle ja hauskalle persoonalle, hyvä fiilis välittyy poikkeuksetta aina lukijalle!

   Poista
  2. Kiitos! Sitä STina kyllä on. Varsinainen persoona <3

   Poista
 6. Hyvä postaus taas jälleen ja huomasin, että tosi paljon toit sellaisia asioita esille, mitä en omassa enkä muiden samanmoisissa postauksissa ole nähnyt. Luettuani ajatuksella postauksen todellakin kaikki nuo sun luettelemat kohdat pitävät paikkansa.👌🏻😍

  VastaaPoista
 7. Olipa todella hyvin kirjoitettu postaus! Itse en oikein näistä ole pahemmin välittänyt ja tuskailinkin kun sain tietää että minutkin on tähän haastettu. Mutta sinä sait kyllä kirjoitettua tämän todella hyvin ja itsellekin heräsi ajatuksia ja jopa intoa tehdä omakin haaste alta pois! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi tosi kiva kuulla, että innosti! :) Pitää ehdottomasti lukea sun postaus kun saat julkaistua.

   Poista
 8. Minusta on ollut jotenkin tosi mielenkiintoista lukea vastauksia tähän haasteeseen, vaikka aika monella onkin ollut samankaltaisia juttuja. Tämä on vähän yllättänyt, koska yleensä en erityisemmin välitä lukea haasteita.

  Mutta juup, aika lailla samoilla linjoilla olen. Esimerkiksi tuo vuorovaikutus on yllättävän isossa roolissa! Olen tosiaan itsekin muutaman kerran löytänyt kivanoloisen blogin, johon olisin voinut kuvitella liittyväni lukijaksi, mutta kun kirjoittaja ei ole vastannut kommenttiin niin en ole liittynyt enkä välttämättä enää edes palannut blogiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kyllä, näistä saa myös jonkinlaista kuvaa haasteen toteuttaneesta bloggaajasta sekä samalla ehkä myös jotain pikkuvinkkejä itselle. :)

   Juurikin näin, tarkemmin kun alkaa miettimään niin sehän on ihan todella merkittävä juttu. No jep! :/

   Poista